Zielony Smok - logo witryny

Obliczenia BMI (3)

Odchudzanie

Ostatnio pokazałem obliczenia dotyczące zapotrzebowania energetycznego.

Wartość energetyczna pokarmów

Wartość energetyczna 1 g składnika pokarmowego wynosi (Tabela 8).

Tab. 8. Wartość energetyczna pokarmów
Nazwa kcal/g
bialko 4
cukier 4
tłuszcz 9

Nadwyżka energetyczna (kalorii)

Ponieważ organizm magazynuje energię głównie w postaci tłuszczu to:

Wzór na nadwagę

Nadwyżka energetyczna może przyjmować wartości zarwno dodatnie jak i ujemne.

Szybkość odchudzania i energia diety

Szybkość odchudzania oznaczymy jako Sodch, a energię diety jako Ediet.

Aby nie spowodować utraty zdrowia wraz z utratą wagi nie należy przyjmować szybkości odchudzania większej niż 1000 kcal dziennie. Większe ograniczenie liczby kalorii i zwiększona szybkość odchudzania może doprowadzić do zachwiania równowagi metabolicznej w organizmie. Minimalna liczba dostarczonych dziennie kilokalorii nie może być mniejsza niż 600 dziennie. Poniżej tej wartości nie ma możliwości zrównoważenia składników diety, tak aby organizm otrzymywał wszystko co niezbędne do prawidłowego przebiegu procesów biochemicznych i fizjologicznych.

Powody takiego założenia są następujące:

  • zbyt szybkie odchudzanie powoduje uczucie stałego drążącego głodu, co powoduje szybkie zrezygnowanie ze zbyt drastycznej diety lub dojadanie po cichu, etc.
  • zbyt szybkie zmniejszanie objętości ciała powoduje, że skóra nie nadąża z kurczeniem się, co zmniejsza atrakcyjność osoby (wygląd psa shar pei)
  • zbyt szybkie odchudzanie powoduje większy efekt jojo czyli odbicie wagi po zakończeniu odchudzania
  • zbyt mała kaloryczność diety powoduje niemożność dostarczenia organizmowi wszystkich niezbędnych substancji i odchudzanie jest skuteczne, ale kończy się zdrowotną katastrofą

Przy ‘dogrubianiu’ energia diety nie powinna być wyższa niż 3000 kcal dziennie.

Jeżeli Założenie o energii diety przy nadwadze to Wzór na energię diety

Jeżeli Założenie o energii diety przy nadwadze to Wzór na energi diety

Czas odchudzania

Wzór  na czas odchudzania

Skład diety

Oczywiście nie jest obojętne skąd biorą się kalorie dostarczane organizmowi.

Przyjmuje się, że kalorie powinny pochodzić z:

  • 15% kcal z białka
  • 20% kcal z tłuszczów
  • 65 % kcal z węglowodanów (cukrów)

Desktopowa aplikacja do obliczeń (Java)

Jeśli chciałbyś poznać kod Java do wykonywania powyższych obliczeń – zajrzyj tutaj:
Obliczenia BMI (Java)