Zielony Smok - logo witryny

Napoje

Woda

Oczywiście najważniejszym napojem była woda. Ponieważ w Palestynie występuje pora sucha, w czasie której opady są minimalne albo żadne, istniała konieczność gromadzenia wody na ten okres. Wodę czerpano ze studni. Wodę z opadów gromadzono w cysternach (Jr 2,13).

Soki owocowe

Owoc granatu
Ryc. Owoc granatu
(rys. Maciej Krzywcki)


Z
nanym napojem był moszcz z granatów (Pnp 8,2), z którego można było również robić wino. Pito również świeżo wyciśnięty sok.

Prawdopodobnie pito też sok jabłkowy.

Sok np. z winogron gotowano, aby go zagęścić. Otrzymywano, gęsty syrop, który zawierał tak duże stężenie cukru, że dał się przechowywać przez długie okresy czasu. Zagęszczony syrop był towarem handlowym.

Mleko

Izraelici pili mleko kóz (Prz 27,27), owiec (Pwt 32,14) i krów (1 Sm 6,7). Mleko krowie było najrzadziej używane.

Mleko świeże należało wypić w ciągu 24 godzin. Postawione na dłużej kwasiło się. Kwaśne mleko było też znakomitym napojem. Mleko, zarówno świeże, jak i kwaśne – przechowywano w naczyniach glinianych lub w bukłakach (Sdz 4,19).

Do spożycia mleko podawano w czarach (Sdz 5,25)

Z mleka zbierano śmietanę (Hi 20,17)

Z przekwaszonego mleka, po zagotowaniu otrzymywano twaróg (Rdz 18,8).

Z mleka robiono też masło (Prz 30,33) i ser (Hi 10,10; 1Sm 17,18).

Czasem mleko mieszano z winem (Pnp 5,1).

Piwo

Izraelici piwo poznali w Egipcie, gdzie warzono piwo z jęczmienia, pszenicy, dzikiego szafranu i soli. Biblia jednak nic o tym nie wspomina.

Moszcz i wino

O winie pisaliśmy już wcześniej.

Przepis na wino domowe.

Czasopismo: Blog Zielonego Smoka

Artykuł: nr 213

Autor: Jacek Piechota