Potrawa Ezawa
Jak pamiętamy Ezaw sprzedał pierworództwo za miskę soczewicy. Przygotujmy potrawę i sprawdźmy czy była tego warta.
Składniki
- 450 g mięsa wołowego lub baraniego (w wersji dla gości jagnięcina, cielęcina lub koźlina) albo dziczyzna (jeleń, gazela, muflon). W naszym przypadku używamy szpondra wołowego z kością – jest to dobre mięso rosołowe łatwo dostępne w sklepach. Minimalny czas gotowania szpondra – 2 godziny.
Ryc. 900 g szpondra wołowego (fot. Jacek Piechota) - 400 g soczewicy zielonej lub czerwonej. Ezaw używał czerwonej. W naszym przepisie używamy soczewicy zielonej.
Ryc. 400 g soczewicy zielonej (fot. Jacek Piechota) - Cebula 70 g
Ryc. Cebula – 70 g (fot. Jacek Piechota) - Suszone daktyle 50 g (ok. 10 szt.)
Ryc. Daktyle suszone 50 g(10 szt) (fot. Jacek Piechota) - Sezam – ziarno – 3g (1 łyżeczka od herbaty)
Ryc. Sezam – ziarenka (fot. Jacek Piechota) - kolendra – 12 ziaren
Ryc. Kolendra – 12 ziaren (fot. Jacek Piechota) - Sól – do smaku
Czas przygotowywania
2 godz.
Porcja
Dla 2 osób.
Receptura
1. 450 g szpondra wołowego (lub 20 dkg innego mięsa bez kości) wrzucamy do małego garnka do niewielkiej ilości zimnej wody tak, aby mięso było lekko przykryte. Ustawiamy garnek na ogniu i czekamy do zagotowania. Jeśli w trakcie dochodzenia do wrzenia pojawi się szumowina – zdejmujemy ją. Po zagotowaniu zaczynamy mierzyć czas i gotujemy mięso na wolnym ogniu.
2. Po 1 godz. 30 min. gotowania mięso wyjmujemy, studzimy, oddzielamy kości i mięso kroimy w niewielką kostkę. Mięso ponownie wrzucamy do wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu do garnka z mięsem wrzucamy pokrojoną cebulę, potłuczoną kolendrę i pokrojone daktyle i dalej gotujemy na wolnym ogniu.
3. Po 15 min (1 godz. 45 min. od początku) wrzucamy soczewicę, zagotowujemy i gotujemy dalej.
4. Po 14 min (1 godz. 59 min. od początku) dodajemy sól do smaku.
5. Gotujemy jeszcze minute. Potrawa jest gotowa.
Jeśli stwierdzisz, że soczewica, z jakichś przyczyn, nie dogotowała się, gotuj ją tak długo aż się ugotuje do takiego stanu jak lubisz
Spożywamy na gorąco. Izraelici do potrawy podawali chleb.
Jeśli ugotujemy większą porcję, nadmiar możemy ostudzić i po umieszczeniu w foliowej torebce lub innym opakowaniu mrozoodpornym – zamrozić. Potrawa przechowywana w prawidłowych warunkach zachowuje smak przez 2 – 3 miesiące.

Jeśli potrawa nie będzie Ci smakować zaproponuj własny przepis – niekoniecznie oparty o składniki 'biblijne’.
Czasopismo: Blog Zielonego Smoka
Artykuł: nr 78
Autor: Jacek Piechota