Ezaw, pierworództwo i soczewica
Pierworództwo, pierwociny
- pierworodny syn mężczyzny (Wj 13,12-15; Lb 18,15-16)
- pierworodne potomstwo zwierząt czystych (bydła i owiec)
- pierwsze plony i produkty z pola, winnicy i ogrodu
były poświęcone Panu. Pierwociny roślinne i zwierzęce składano w ofierze.
Pierworodny syn był wykupywany (Wj 13,13).
Pierworodny syn miał specjalne przywileje. Otrzymywał:
- dwa razy więcej z majątku ojca niż jego młodsi bracia
- specjalne ojcowskie błogosławieństwo
- władzę po ojcu
Historia Ezawa
Pewnego dnia Ezaw, wrócił zmęczony z polowania. Brat właśnie warzył czerwoną potrawę. Poprosił brata, o poczęstowanie go tą potrawą. Brat zgodził się, ale pod warunkiem, że Ezaw odda mu swoje prawo pierworództwa. Ezaw, głodny i zmęczony, zgodził się i przysiągł, że odstępuje bratu pierworództwo (Rdz 25, 29-34).
Wtedy Jakub podał Ezawowi chleb i gotowaną soczewicę.
Ezaw w ten sposób odrzucił spory majątek i wiele przywilejów. Izaak, ojciec Ezawa i Jakuba, był bogatym człowiekiem (Rdz 26,13-14)
Ta historia budzi parę wątpliwości. Po pierwsze nie wiadomo, czy pierworództwo prawnie można było w ogóle odstąpić. Po drugie – mężczyźni nie gotowali – była to praca dla kobiet. Po trzecie – to musiała być bardzo smaczna potrawa.
Soczewica
Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik. (syn. Lens esculenta Moench.)). Należy do rodziny bobowatych (Fabaceae)
Roślina roczna lub dwuletnia. 51-40 cm wys., omszona.
Jedna z najstarszych roślin uprawnych.
Jadane są nasiona w w postaci gotowanej. Ziarna łatwo nasiąkają wodą i nie wymagają moczenia. Czas gotowania, na ogół ok. 15 min. Mąka może być dodawana do chleba.
Jest także rośliną pastewną (siano, nasiona).
W Biblii występuje 4 razy (Rdz 25,34; 2 Sm 17,28; 2 Sm 23,11; Ez 4,9).
Wartość odżywcza soczewicy czerwonej
Dla 100 g suchych, niegotowanych nasion
- Wartość energetyczna: 1369 kJ = 327 kcal
- Woda 11,9%
- Białko roślinne: 25,4 g
- Tłuszcz roślinny: 3g
- Cholesterol: brak
- Cukry 57,5 g (w tym skrobia: 44,5g)
- Błonnik: 8.9 g
Zawiera dużo fosforu i potasu.
Potrawy z soczewicy
W książkach kucharskich z trudem można znaleźć potrawy z soczewicy. W książkach o potrawach biblijnych czy kuchni biblijnej są prezentowane receptury, które ze względu na składniki nie mają nic wspólnego z czasami biblijnymi.
W Internecie można znaleźć dziesiątki potraw z soczewicy, ale też nie nawiązujących składem do czasów Ezawa.
Dlatego prezentujemy własny przepis na biblijną potrawę z soczewicy. Sporządzimy ja z zielonej soczewicy, ale można zastąpić ją soczewicą czerwoną. Zakładamy, że potrawa była mięsna. Skoro Ezaw polował, zapewne w domu nie brakowało mięsa. Po drugie u tak bogatych ludzi mięso było na pewno często jadane.
Czasopismo: Blog Zielonego Smoka
Artykuł: nr 41
Autor: Jacek Piechota