Szarańcza smażona

javer@javer.org

Jeśli możesz dostarcz nam:

  • zdjęcie ilustrujące temat
  • oświadczenie, że posiadasz prawa autorskie do zdjęcia lub prawo jego rozpowszechniania
  • informację o Tobie jako autorze/autorce, jaka powinna znaleźć się pod zdjęciem, np. dostarczył(a): 'imię i nazwisko'. Możesz w niej umieścić link do swojej strony.

Składniki

Obróbka wstępna

Szarańczę należy przygotować do spożycia.

Zabicie

Jeśli szarańcza jest żywa zabijamy ją przed smażeniem. Najłatwiej i najhumanitarniej jest uczynić to przez odwrócenie szarańczy na wznak i wbicie wykałaczki między głowę i odwłok. W ten sposób uszkadza się system nerwowy (biegnie po stronie brzusznej), a śmierć jest natychmiastowa i bezbolesna.

Szybka śmierć następuje też przy ściśnięciu głowy owada między palcami.

Jeśli nie chcesz zabijać możesz szarańczę zamrozić w zamrażarce i użyć zamrożonej - jest martwa i nie ożyje na patelni.

Oczyszczenie

Usunąć skrzydła.

Przygotowanie potrawy

Szarańczę wrzucamy na dość mocno rozgrzany tłuszcz.

Smażymy bardzo kótko - jedynie do momentu zarumienienia. Celem smażenia jest denaturacja białka i zabicie ewentualnych niepotrzebnych bakterii.

Odcedzamy z tłuszczu i wysypujemy np. na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Przy większej ilości można użyć sprzętu stosowanego do smażenia frytek - wtedy lepiej smażyć na oleju rzepakowym.

Solimy lekko przed podaniem

Podawanie

Wysypane luzem na półmisku, pojedynczo na wykałaczkach lub po kilka na patyczkach szaszłykowych - co ułatwia jedzenie i zabezpiecza palce przed zabrudzeniem.

Spożywanie

Zjadamy tylko odwłok i mięso nóg. Niektórzy chwytają szarańczę za głowę i zjadają odwłok jak chipsa.

Zalety szarańczy

Szarańcza zawiera więcej białka niż wołowina czy inne gatunki mięsa. Zawiera niewiele tłuszczu. Chityna z pancerza zwierzęcia ma działanie podobne do błonika roślinnego.

Szarańcza jest łatwiejsza w hodowli niż zwierzęta wyższe:

Zwierzęta można zabijać humanitarnie - np. przez zamrożenie.

W trakcie hodowli powstaje mniej biologicznych odpadów łatwiej utylizowanych w środowisku.


Czasopismo: Blog Zielonego Smoka

Artykuł: nr 12

Autor: Jacek Piechota