Potrawa Ezawa

Jak pamiętamy Ezaw sprzedał pierworództwo za miskę soczewicy. Przygotujmy potrawę i sprawdźmy czy była tego warta.

Składniki

Czas przygotowywania

2 godz.

Porcja

Dla 2 osób.

Receptura

1. 450 g szpondra wołowego (lub 20 dkg innego mięsa bez kości) wrzucamy do małego garnka do niewielkiej ilości zimnej wody tak, aby mięso było lekko przykryte. Ustawiamy garnek na ogniu i czekamy do zagotowania. Jeśli w trakcie dochodzenia do wrzenia pojawi się szumowina - zdejmujemy ją. Po zagotowaniu zaczynamy mierzyć czas i gotujemy mięso na wolnym ogniu.

2. Po 1 godz. 30 min. gotowania mieso wyjmujemy, studzimy, oddzielamy kości i mięso kroimy w niewielką kostę. Mięso ponownie wrzucamy do wody i zagotowujemy. Po zagotowaniu do garnka z mięsem wrzucamy pokrojoną cebulę, potłuczoną kolendrę i pokrojone daktyle i dalej gotujemy na wolnym ogniu.

3. Po 15 min (1 godz. 45 min. od początku) wrzucamy soczewicę, zagotowujemy i gotujemy dalej.

4. Po 14 min (1 godz. 59 min. od początku) dodajemy sól do smaku.

5. Gotujemy jeszcze minute. Potrawa jest gotowa.

Jeśli stwierdzisz, że soczewica, z jakichś przyczyn, nie dogotowała się, gotuj ją tak długo aż się ugotuje do takiego stanu jak lubisz

Spożywamy na gorąco. Izraelici do potrawy podawali chleb.

Jeśli ugotujemy większą porcję, nadmiar możemy ostudzić i po umieszczeniu w foliowej torebce lub innym opakowaniu mrozoodpornym - zamrozić. Potrawa przechowywana w prawidłowych warunkach zachowuje smak przez 2 - 3 miesiące.

potrawa Ezawa
Ryc. Potrawa Ezawa - gotowa; (fot. Jacek Piechota)

Jeśli potrawa nie będzie Ci smakować zaproponuj własny przepis - niekoniecznie oparty o składniki 'biblijne'.


Czasopismo: Blog Zielonego Smoka

Artykuł: nr 78

Autor: Jacek Piechota