Ezaw, pierworództwo i soczewica

Pierworództwo, pierwociny

były poświęcone Panu. Pierwociny roślinne i zwierzęce składano w ofierze.

Pierworodny syn był wykupywany (Wj 13,13).

Pierworodny syn miał specjalne przywileje. Otrzymywał:

Historia Ezawa

Pewnego dnia Ezaw, wrócił zmęczony z polowania. Brat właśnie warzył czerwoną potrawę. Poprosił brata, o poczęstowanie go tą potrawą. Brat zgodził się, ale pod warunkiem, że Ezaw odda mu swoje prawo pierworództwa. Ezaw, głodny i zmęczony, zgodził się i przysiągł, że odstępuje bratu pierworództwo (Rdz 25, 29-34).

Wtedy Jakub podał Ezawowi chleb i gotowaną soczewicę.

Ezaw w ten sposób odrzucił spory majątek i wiele przywilejów. Izaak, ojciec Ezawa i Jakuba, był bogatym człowiekiem (Rdz 26,13-14)

Ta historia budzi parę wątpliwości. Po pierwsze nie wiadomo, czy pierworództwo prawnie można było w ogóle odstąpić. Po drugie - mężczyźni nie gotowali - była to praca dla kobiet. Po trzecie - to musiała być bardzo smaczna potrawa.

Soczewica

Ryc. Soczewica zielona (fot. Jacek Piechota)

Soczewica jadalna (Lens culinaris Medik. (syn. Lens esculenta Moench.)). Należy do rodziny bobowatych (Fabaceae)

Roślina roczna lub dwuletnia. 51-40 cm wys., omszona.

Jedna z najstarszych roślin uprawnych.

Jadane są nasiona w w postaci gotowanej. Ziarna łatwo nasiąkają wodą i nie wymagają moczenia. Czas gotowania, na ogół ok. 15 min. Mąka może być dodawana do chleba.

Jest także rośliną pastewną (siano, nasiona).

W Biblii występuje 4 razy (Rdz 25,34; 2 Sm 17,28; 2 Sm 23,11; Ez 4,9).

Wartość odżywcza soczewicy czerwonej

Dla 100 g suchych, niegotowanych nasion

Zawiera dużo fosforu i potasu.

Potrawy z soczewicy

W książkach kucharskich z trudem można znaleźć potrawy z soczewicy. W książkach o potrawach biblijnych czy kuchni biblijnej są prezentowane receptury, które ze względu na składniki nie mają nic wspólnego z czasami biblijnymi.

W Internecie można znaleźć dziesiątki potraw z soczewicy, ale też nie nawiązujących składem do czasów Ezawa.

Dlatego prezentujemy własny przepis na biblijną potrawę z soczewicy. Sporządzimy ja z zielonej soczewicy, ale można zastąpić ją soczewicą czerwoną. Zakładamy, że potrawa była mięsna. Skoro Ezaw polował, zapewne w domu nie brakowało mięsa. Po drugie u tak bogatych ludzi mięso było na pewno często jadane.


Czasopismo: Blog Zielonego Smoka

Artykuł: nr 41

Autor: Jacek Piechota